בעידן המודרני בו קצב החיים מסחרר ודורש כי נהיה לעתים קרובות בתנועה, כוסות חד פעמיות לשתיית קפה הפכו נפוצות ומקובלות אף במקומות כבתי קפה ומשרדים. שימוש בכוסות קפה חד פעמיות חוסך את הצורך בניקיון כוסות הקפה לאחר השימוש בהן, ועלות ייצור כוס קפה חד פעמית נמוכה מעלות ניקיון כוס קפה רב פעמית. כמרבית הדברים המשמשים לנוחות בעידן המודרני, גם לכוסות הקפה ישנם מחירים הנמדדים בנזק הנעשה לאיכות הסביבה.
כוסות קפה חד פעמיות של פעםבעבר הרחוק בזמן בו ייצרו את כוסות הקפה הראשונות, היו מספר בעיות אשר העיקרית בהן הייתה כיצד להפוך את כוסות הנייר לכוסות אשר עמידות בפני מעבר נוזלים, או במילים אחרות - איך להשאיר את הקפה בכוסות הקפה?
הפתרון הראשוני אשר ניתן לבעיה זו היה הדבקת מספר שכבות נייר אחת לשניה, שימת כמות קטנה של חימר בתחתית הכוס וסיבובה המהיר על מנת כי החימר יצפה לא רק את תחתית הכוס אלא אף את דפנותיה של הכוס. הכוס הפכה לעמידה מפני טפטופים אולם הקנתה לקפה בתוכה טעם של קרטון.
פתרון לבעיית הטעם היה בהחלפת החימר בשעווה, תוך שימוש בטכניקה דומה לציפוי. כוסות קפה חד פעמיות אלו היו טובות לשימוש במשקאות חמים, אולם לא התאימו למשקאות קרים שם נוצרה התאבכות נוזלים על חלקה החיצוני של הכוס עקב קירורה של הכוס.
עם הופעת מוצרי הפלסטיק, ציפוי דקיק של פלסטיק החליף את השימוש בחימר ובשעווה. טעם הלוואי נעלם, הפלסטיק הפך את הנייר לעמיד בפני נוזלים ונזילות ואף הלחים את דפנות הכוס והפכן לעמידות יותר.
כיום, נוסף על כוסות נייר מצופות פלסטיק דקיק קיים שימוש אף בכוסות קלקר.
השפעת כוסות קפה חד פעמיות מנייר על הסביבהכוסות קפה חד פעמיות העשויות בעיקר מנייר אחריות על גדיעת עצים רבים. כוס קפה חד פעמית בודדת אחראית על אובדן של 0.9 מטר רבוע של עץ טבעי. בשנת 2006, 6.5 מיליון עצים נכרתו על מנת לייצר 16 ביליון כוסות נייר חד פעמיות לשתיית קפה בארצות הברית בלבד אשר ייצרו 113.85 מיליון ק"ג אשפה. אמנם הציפוי הפלסטי שעל כוסות הקפה החד פעמיות אינו מונע מהן להיות ממוחזרות אולם כוסות קפה מועטות בלבד עשויות מחומרים ממוחזרים או ממוחזרות בעצמן. למרות עובדת היותן של כוסות קפה חד פעמיות מנייר עשויות חומרים אורגניים, ריכוז אשפת כוסות קפה מונע מיחזור וגורם ליצרת מתאן - מזהם סביבתי. לצורך פירוק הכוסות יש צורך בשימוש בכימיקאלים המזהמים לא רק את האויר אלא אף את מי השתיה.
חובב קפה מושבע